Picknicksetje

Langs het fietspad ligt een grasveldje. Het veldje ligt op een miniheuveltje, een kleine plooi in het landschap van misschien een metertje hoog. Midden op die plek ontwaar ik een eenzame dennenboom. Vlak ernaast is een plek waar het gras het witte zand nog niet heeft weten te verdringen. Het is een mooie, natuurlijke zandbak, helemaal geschikt voor allerhande kinderspel. Het is een ideale plek voor een bankje met bijpassende picknicktafel en die staan er dan ook.

picknicksetje

Ik loop het licht geheuvelde veldje op en parkeer mijn fiets tegen het tafeltje. Pas als ik ga zitten valt me de hoogte van bank en tafel op.
Het past niet. De bank is een tikkie aan de lage kant. De tafel daarentegen een stuk te hoog. Het voelt alsof je als klein kind aan een grote tafel zit. Zo’n gedachte brengt me meteen bij een gezin met heel jonge kinderen. Voor mijn geestesoog ontrolt zich een tafereeltje waarbij ik de kinderen aan dit setje zie zitten. Kinnetjes net boven de tafel uit. Eventuele bekers en boterhammen nagenoeg onbereikbaar. In gedachten zie ik de onvermijdelijke ravage van omgevallen bekers, jengelende kinderen en onthutste ouders.

Wie dit picknicksetje heeft aangelegd heeft vast geen kinderen óf heeft hier zijn frustratie willen botvieren.

Om me heen is het stil, een enkele passerende fietser daargelaten. Het is een prima tijd om met een aangenaam temperatuurtje wat te schrijven. Als die tafel maar niet zo hoog was. Zo wordt het niks.

Als ik opsta verandert het uitzicht en valt mijn oog op het bankje aan de andere kant van het tafeltje. Een veel ouder bankje, maar wat hoger, zodat het keurig past bij het tafeltje. Dat scheelt. Dat scheelt zelfs een heel stuk. Dáár is het schrijven, eten of anderszins verpozen een heel stuk gemakkelijker.

Kortom, soms heb je net even een ander standpunt nodig met, letterlijk, andere in- en uitzichten. Zoiets schept altijd mogelijkheden.

Dit bericht is geplaatst in Groei en balans. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *