Fladderen

Als je met wat helder weer naar de lucht kijkt, zie je vogels voorbij fladderen. Nu eens hier, nu eens daar, maar altijd in beweging. Mensen zijn soms net vogels.

XAAB7457

 

Het kan heerlijk zijn, als een vogel zo vrij door het luchtruim te vliegen. Je gewoon laten gaan, de wind rond je hoofd en je lijf te voelen stromen. Nu eens hier, dan eens daar. Je ziet wel waar je heen gaat, waar je terecht komt. Je fladdert van de ene plek naar de andere en laat je leiden door de zon, de wind, de leuke plekken  of het lekkere eten.

Het kan heerlijk zijn als een vogel zo vrij door het luchtruim te fladderen. Geweldig is het, dat gevoel van ruimte, van vrijheid, van ongebonden zijn. Alle kanten kun je op, er zijn geen grenzen, geen beperkingen. En dus fladder je vrolijk verder en waait mee met alle bewegingen van de wind. Nu eens hier, nu eens daar. Vanuit je ooghoeken zie je steeds nieuwe plekken waar je naar toe kunt, nu eens links, dan eens rechts.

Het is heerlijk om als een vogel zo vrij rond te fladderen en je te laten voortbewegen door alle invloeden om je heen. Heerlijk, dat fladderen. Je zou jaloers kunnen worden op de vogels, die van nature het vliegen, het fladderen door de lucht hebben meegekregen.

Je zou bijna vergeten, dat vogels ook hun steunpunten nodig hebben. Een takje, een muurtje of een nestje. Even een plekje om uit te rusten, om nieuwe kracht te vinden voor nieuwe luchtavonturen. Zonder die steunpunten zouden vogels uiteindelijk vermoeid en uitgeput uit de lucht vallen. Zonder rustpunten loopt het met vogels niet goed af.

Vogels hebben meer aandacht en focus dan je zo zou denken. Wat er op een afstand uitziet als doelloos heen en weer fladderen, is in feite een constante speurtocht naar veiligheid en voedsel. Al dat gefladder blijkt meer focus te zijn dan je zo zou denken. Vogels fladderen lang niet altijd doelloos, maar zijn gefocust op zichzelf, hun veiligheid, hun voedsel en hun overleving. Daar kunnen we heel wat van leren.

Fladderen is heerlijk, maar we moeten zo nu en dan wel de stevigheid in ons bestaan voelen. Stevigheid en focus. Weten wat je wél of wat je niet wilt. Niet altijd door alle winden meegevoerd worden, maar zelf richting kiezen.  En zo nu en dan een warm en veilig nestje zoeken.

En een beetje fladderen en de lucht rond je hoofd voelen, dat blijft natuurlijk heerlijk.

Dit bericht is geplaatst in Groei en balans. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *