Buffet

Stel je eens voor, je mag deelnemen aan een buffet. Langs één kant van de ruimte staan talloze schalen opgesteld, waarop allerlei bekende en onbekende gerechten liggen. Er ligt heel wat dat je nog niet kent, maar dat weerhoudt je niet. Met een bordje in de hand loop je langs de schalen en schept hier en daar wat op. Het bordje komt behoorlijk vol te liggen. Vol verwachting loop je met je bord naar de tafel. Je neemt het eetgereedschap ter hand en brengt de eerste hap naar je mond.

Dat valt tegen. Het smaakt niet zoals je had gehoopt. Helemaal niet, zelfs.

Wat ga je doen?

Je bent je ervan bewust dat er andere mensen aan tafel zitten. Wat ga je doen met het niet-smakende eten? Laten we er een mini-quizje van maken….

  1. Je denkt ‘Eens gekozen blijft gekozen’, en eet manmoedig het bordje leeg. Jaja, je weet hoe het hoort en wat er van je wordt verwacht, dus je zegt dat het lekker is.
  2. Je hebt altijd geleerd hoe je keurig je bordje leeg eet, dus dat doe je. Zo te zien geniet je er niet buitengewoon van, en dat laat je aan je tafelgenoten merken ook.
  3. Je schuift je nog volle bord ogenblikkelijk weg. Je besluit een nieuw bord te halen om een nieuwe en betere keuze te maken uit de gerechten.

Keuzes

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met allerlei keuzes. Soms kies je geweldig goed, soms brengt de keuze niet wat je ervan had gedacht. Was je keuze verkeerd? Nee, je hebt er in ieder geval van geleerd. Het maken van een keuze, welke dan ook, is nooit verkeerd. Wat wél verkeerd is, blijven hangen bij een ongelukkige keuze. Dat gaat je alleen maar negatieve energie en tijdverlies opleveren.

Nieuwe kansen

Wat weerhoudt je om opnieuw een keuze te maken? Kijk maar naar het bordje eten. Het is niet lekker, dus je maakt een nieuwe keuze, in de hoop dat deze beter voor je uitpakt.  Dat geldt niet alleen bij keuzes over eten. Ook in je persoonlijk leven of in je werk zit je soms met de gevolgen van een minder geslaagde keuze. Het is aan jou. Eet je het minder geslaagde bordje toch leeg, of ga je een nieuwe en betere keuze maken? Laat je je tijd en energie wegvloeien? Leer je leven met minder leuke of minder prettige dingen, of ga je voor verandering? Kies voor jezelf, het is tijd voor verandering!

Dit bericht is geplaatst in Groei en balans, Orde in je leven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *